53

Rijke historie in de zuivelindustrie

Ausnutria Hyproca heeft een geschiedenis van ruim 100 jaar. Het huidige Ausnutria Hyproca is een onderneming met veel ervaring in de productie van flesvoeding en andere soorten zuivelproducten in zowel Ommen, Leeuwarden als Kampen.

Hyproca Dairy l Ommen

De geschiedenis van de fabriek in Ommen gaat terug naar 1897, wanneer deze wordt opgericht door meneer Kramer. De fabriek krijgt de naam “de Vechtstreek”, een naam die het bedrijfspand nog steeds met trots draagt. In 1910 besluit een groep boeren een Coöperatie op te richten en de fabriek over te nemen. Het is de eerste fabriek met een volledige en continue draaiende botermakerij. Door de groei van de melkproductie in Nederland wordt de fabriek groter en worden activiteiten uitgebreid. Sinds 1928 wordt er in Ommen tevens melkpoeder geproduceerd.

In 1996 wordt de fabriek verkocht aan de Hyproca Dairy Group, het huidige Ausnutria Hyproca en gaat verder onder de naam Hyproca Dairy. Vandaag de dag is Hyproca Dairy een professionele zuivelfabriek, die niet alleen onder eigen merk produceert, maar ook aan diverse grote internationale bedrijven hoogwaardige zuivel-ingrediënten levert.

Lypack en Lyempf l Leeuwarden en Kampen

De oorsprong van de fabriek in Leeuwarden en de fabriek in Kampen ligt in 1912, wanneer Lijempf (Leeuwarder IJs en Melkproducten Fabriek) wordt opgericht. Al in 1938 wordt er een start gemaakt met de ontwikkeling van melkformules voor baby- en kindervoeding. In 1973 wordt Lijempf overgenomen door Royal Wessanen en concentreert zich vanaf dat moment op de export van flesvoeding onder de merknaam Bebelac. Door de toegenomen contacten in het buitenland, wordt de fabrieksnaam veranderd in Lyempf. In 1993 wordt Lyempf overgenomen door Nutricia.

Zes jaar later koopt de Hyproca Dairy Group, het huidige Ausnutria Hyproca, de fabriek in Leeuwarden, welke inmiddels de naam Lypack heeft gekregen. In 2011 worden door de overname van de fabriek in Kampen, de fabriek in Leeuwarden en de fabriek in Kampen herenigd. Tegenwoordig is de productie van flesvoeding de kernactiviteit van beide fabrieken.